Serangan Jantung Pembunuh No. 1 DUNIA

Tekanan darah tinggi (high blood pressure) adalah penyebab kepada Strok (angin ahmar) & Serangan Jantung. Statistik Kementerian Kesihatan menunjukkan Serangan Jantung merupakan penyebab UTAMA kematian di Malaysia dan Strok berada pada kedudukan ke-4. Tekanan darah tinggi bertindak sebagai pembunuh senyap yang menyerang badan anda tanpa sebarang gejala sehingga ia sudah terlambat. Secara senyap dan tidak henti, penyakit ini melusuhkan dan melemahkan arteri-arteri kecil dan besar dalam badan anda. Jantung anda mula membesarkan saiznya untuk cuba menolak melawan tekanan ini. Dalam proses ini, jantung mula mengalami keletihan. Ini menandakan bermulanya kegagalan jantung kongestif, dan buah pinggang menjadi tercalar dan mengecut.

Senator Prof Datuk Dr ISMAIL MD SALLEH pakar ekonomi meninggal dunia akibat serangan jantung pada 27 Ogos 2009 pada usia 61 tahun.

IZI YAHYA meninggal dunia akibat serangan jantung pada Jun 2007 ketika berumur 40-an.

HANI MOHSIN HANAFI meninggal dunia akibat serangan jantung pada Julai 2006 ketika berusia 43 tahun.

KHAIRIL KAMIS meninggal dunia akibat Sakit Jantung di usia 53 tahun.

YASMIN AHMAD meninggal dunia akibat strok di usia 51 tahun.

Mereka pergi meninggalkan kita secara tiba-tiba dan tak disangka-sangka. Kini kita tertanya-tanya, SIAPA pula SELEPAS ini?

Renungi pula fakta berikut:

Fakta 1: Serangan jantung dan strok adalah berpunca daripada satu penyakit “biasa” yang dipandang remeh oleh kebanyakkan penghidapnya – Tekanan darah tinggi!

Fakta 2: Kajian Framingham (US) mendapati menghisap rokok akan meningkatkan risiko diserang strok sebanyak 2 kali ganda!

Fakta 3: Lelaki yang mengidap penyakit darah tinggi dan penyakit jantung akan menurun keinginan dan prestasi seksualnya sebanyak 80%

Fakta 4: 6 orang diserang sakit jantung setiap 1 jam dan 144 orang sehari. 90% daripada mangsa serangan meninggal dunia dalam tempoh sebulan dan hanya 10% yang kembali sihat.

Fakta 5: Kebanyakan ubat untuk penyakit jantung dan darah tinggi akan menyebabkan erectile dysfunction (mandul).

Fakta tentang Sistem Pengaliran Darah Badan Manusia…

Jantung merupakan organ paling sibuk, mengepam darah 70 kali seminit, hampir 100,000 kali sehari.Saluran darah sepanjang 80,000 batu membawa oksigen & nutrien ke semua tisu seluruh badan. Dalam jangka hayat biasa, jantung mengepam kira-kira 184 juta liter darah.

Tekanan Darah & Pengukuran

Ketika memeriksa tekanan darah, ada dua angka yang biasanya disebut misalnya 120/80. Apa yang dimaksud angka-angka tersebut?

Angka pertama (120) iaitu tekanan darah sistolik, tekanan ketika jantung sedang mengecut dan memaksa darah mengalir menerusi arteri.

Angka kedua (80) iaitu tekanan darah diastolik, tekanan ketika jantung sedang mengendur iaitu darah sedang mengisi ke dalam jantung.

AWAS! jika anda mula mengalami gejala-gejala berikut: Mengalami pitam-pitam, Penglihatan yang kabur, Berasa tegang (tension) tanpa sebarang sebab, Kejadian muka merah , Hidung berdarah secara spontan, Sakit kepala waktu pagi, Telinga bedering, Berasa gundah tanpa sebab, Kegayatan tanpa punca & sebab

SEBENARNYA, 90% daripada Tekanan Darah Tinggi boleh di cegah dan dirawat! – Mengawal diet, Menjauhi obesiti, Mengelakkan Stres (tekanan), Berhenti merokok, Berhenti mengambil kafein & alkohol dan selalu bersenam. Ini adalah antara cara mujarab untuk mengelakkan tekanan darah tinggi.

PERSOALANNYA, Sanggup dan Bersediakah Anda? Untuk mencegah dan merawat Tekanan darah tinggi, rawatan berkesan terkini adalah meningkatkan sistem imun anda dengan mengambil pemakanan Transfer factor CV; Mineral & Vitamin (Cardio) untuk mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat.

AWAS! Penyakit Tekanan darah tinggi akan meningkatkan risiko kematian apabila dijangkiti virus influenza A H1N1 (selesema babi). “Jangan biarkan ketidakpedulian anda terhadap kesihatan merampas anda dari ibu, bapa, isteri, suami, anak-anak dan sahabat handai anda”. Lindungi diri dan keluarga tersayang anda sebelum terlewat.

Dalam satu artikel penyelidikan “The Case for Natural Medicine” oleh Dr. Adriane Fugh-Berman menyatakan antara 60,000 hingga 140,000 pesakit mengalami kesan sampingan yang teruk akibat ubat yang mereka ambil mempunyai kuantiti dadah yang tinggi yang tidak mampu ditanggung oleh tubuh badan manusia, berbanding ubat-ubatan herba (pemakanan) yang tidak mempunyai sedikit pun kandungan dadah.

Untuk pertanyaan atau pembelian, sila tel/sms 019-6279756 atau e-mail: arba82003@gmail.com


Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Leave a Reply